da li razgovarate sa decom o korona virusu

Da li razgovovarate sa decom o Korona virusu?

U toku razgovora sa decom ponekad je veoma teško izabrati prave reči. Naše raspoloženje ne treba da utiče na razgovor. Jedan od preduslova dobrog i uspešnog razgovora je volja i spremnost da se dete sasluša. Uz to i neverbalna komunikacija je veoma bitna,jer pokazuje zainteresovanost za razgovor. Ako želite da vas deca slušaju dok govorite, slušajte i vi njih dok govore. 

Mališani su verovatno primetili promene koje se dešavaju oko nas. Korona virus nas je sve zabrinuo, a neke stvari nisu ni nama “velikima” baš potpuno jasne. Pred vama će biti bezbroj dečjih pitanja, budite strpljivi i spremni da na njih odgovorite. Mališanima ste vi osoba od poverenja i baš od vas treba da dobiju sve odgovore. Najbitnije je da budete iskreni prema njima, da im date tačne informacije o trenutnoj situaciji. Vodite računa o uzrastu dece, birajte reči i način na koji ćete im objasniti šta se to dešava oko nas. Starija deca će lako razumeti ono što im pričate, dok će mlađima biti potrebno više vremena da shvate. Njima možete na kreativan način sve objasniti, kroz crteže, slike, zanimljive i poučne priče. Ako na neko pitanje ne znate odgovor, slobodno im to i priznajte. Odgovor pokušajte zajedno pronaći, istražujte, razmenjujte mišljenja. Sigurni smo da će to svima biti zabavno. 

Pokušajte da im odvučete pažnju i brigu nekim zanimljivim stvarima i aktivnostima. 

Odlazak u igraonicu može da bude odlično rešenje. Uvek uredna i čista, naša igraonica je idealno mesto da se opustite i bar na kratko zaboravite na sve loše što se dešava oko nas. 

Svima nedostaje druženje sa drugarima, pa bi im igra i zabava sa drugom decom sigurno prijala. U hladnim i kišnim danima koji dolaze, Igralište je siguran i topao kutak koji će vaši mališani obožavati.

image source  www.freepik.com/master1305