Negujmo dečju radoznalost

Ko, kako, zašto, gde i kada pitanja su koja mališani najintenzivnije postavljaju u predškolskom uzrastu. Uz malo truda i pažnje odraslih, radoznalost praćena najraznovrsnijim pitanjima biće neiscrpna čitavog života.

Kada govorimo o dečijoj radoznalosti, važno je da znamo da je ona osnovni motiv za učenje kod dece i upravo je to glavni razlog za njeno podsticanje. Radoznalom detetu učenje neće biti naporno ni kada krene u školu. Ako žele da sačuvaju radoznalost kod dece, odrasli moraju biti strpljivi i odgovarati detetu na svako pitanje. Iako mala, deca umeju da postave pitanje na koje je teško dati odgovor ili ga roditelj ne zna. Tada je važno uzeti knjigu ili dečiju enciklopediju i zajedno sa detetom potražiti odgovor. Na taj način, uz prisustvo roditelja koje detetu uliva sigurnost i njegovo potkrepljivanje, dete će vrlo rano zavoleti knjige i steći naviku da istražuje i pronalazi odgovore. 

Ponekad nam igra i poduhvati naših mališana deluju besmisleno, ali čak i tada oni uče i istražuju svet oko sebe. Svakodnevne situacije idealna su prilika za učenje i podsticanje saznajnog razvoja. Veoma je bitno da u svakodnevnim momentima iskoristimo šansu da detetu pojasnimo pojave u svetu koji ga okružuje, njihove uzroke, odlike, način funkcionisanja i međusobne odnose. Na taj način utičemo na kreiranje detetovog pogleda na svet. To je svakako veoma velika odgovornost i bitna uloga za svakog roditelja i zato je Igralište tu da vam u tome pomogne.

Svi znamo da deca najbolje uče kroz igru, pa tako mi u Igralištu uvek biramo igru kao način podsticanja svih dečijih kvaliteta. Kod nas ćete pronaći velik broj didaktičkih igračaka koje su osmišljene tako da pred dete postavljaju problemsku situaciju prilagođenu uzrastu, navode ga da istu reši, ali i da uvidi ako greši i dobije priliku da grešku i ispravi. Tu su i naše društvene igre, ali i mnogo edukativnih knjižica koje rado prelistavamo sa mališanima